"Φως σε μαύρο ουρανό" από τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου

Στις 13/12/2023 επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου, γνωρίστηκε με τους μαθητές μας και συνομίλησαν σχετικά με θέματα που απασχολούν τους εφήβους. Αφορμή η μελέτη του βιβλίου της "Φως σε μαύρο ουρανό", από τους μαθητές και των τριών τμημάτων της Β τάξης σε συνεργασία με τους φιλολόγους τους στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας.

Αφού υποδεχτήκαμε τη συγγραφέα, οι μαθητές έκαναν παρουσιάσεις σχετικά με το σύνολο του έργου της αλλά και το βιβλίο αναφοράς μας, το "Φως σε μαύρο ουρανό" και ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα θέματα που προκύπτουν από την ανάγνωση του βιβλίου και που είναι κομβικής σημασίας και μεγάλου ενδιαφέροντος για τους έφηβους μαθητές μας.

Οι σκέψεις των παιδιών μάς κατέπληξαν θετικά με την ωριμότητα και την πρωτοτυπία τους και έγιναν αφορμή για επέκταση της συζήτησης σε πολλά άλλα σημαντικά θέματα. Στο πλαίσιο της οικείας ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε ακούστηκαν και ερωτήσεις που μόνο από μια συγγραφέα θα μπορούσαν να απαντηθούν, όπως πώς «γεννήθηκε» ένας χαρακτήρας του βιβλίου, ή ποια ιστορία βρίσκεται πίσω από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, τι θα έκαναν στο μέλλον οι ήρωες αν το μυθιστόρημα συνεχιζόταν ή γιατί ένα βιβλίο "βαφτίστηκε" με ένα "πρωτάκουστο" όνομα. Οι απαντήσεις «μάγευαν» τους μαθητές, οι οποίοι με την προσήλωσή τους στη συζήτηση έδειχναν πως δεν ήθελαν να τελειώσει...

Κατά τον αποχαιρετισμό, μερικοί μαθητές έδειξαν ή διάβασαν δικά τους ποιήματα στη συγγραφέα ή της ζήτησαν να δεχτεί στο e-mail της κάποια ακόμη έργα τους με τη μεσολάβηση των φιλολόγων του σχολείου. Εκείνη δέχτηκε με χαρά.

Η επίδραση της επαφής αυτής ήταν και είναι εμφανής στους μαθητές μας, στην αλλαγή της στάση τους απέναντι στα βιβλία και τη λογοτεχνία αλλά και στις απόψεις τους σχετικά με ζωτικά θέματα της εφηβείας και της κοινωνίας μας. Είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι ένα βήμα, ώστε η σχολική καθημερινότητα να περιέχει ερεθίσματα σκέψης και πολιτισμού, ευαισθητοποίησης σε καίρια θέματα και όξυνσης της κριτικής σκέψης. Αυτό πρέπει να είναι το σχολείο. Και δεν είναι τόσο δύσκολο...

Χρυσάνθη Κορρέ